söndag 14 februari 2010

Genom dina ögon 1855 m

Det här är den svenska versionen av The Host, skriven av författaren Stephenie Meyer. Den handlar om hur jorden ockuperas av en främmande ras och människornas sinnen tas snabbt över av själarna, som de kallas. De människor som lyckas undkomma är ständigt på flykt och farligt nära att utrotas. Själarna är i regel ömsinta och goda varelser som tror sig kunna ta hand om jorden och varandra på ett avsevärt bättre sätt än människorna någonsin gjorde.
Melanie Stryder är en människa som blir tillfångatagen och en själ, vandraren, placeras i hennes sinne. Vanligtvis försvinner människan från sin kropp direkt, men Melanie vägrar släppa taget. Hon fyller deras nu gemensamma huvud med minnen och tankar, känslor och vilja. Det är Jared, hennes stora kärlek som håller sig gömd, och Jamie, hennes lillebror som är gömd med Jared. Vandraren kan inte låta bli att påverkas av hennes minnesbilder och börjar älska dessa på samma sett som Melanie. Tillsammans, ovilligt allierade, ger de sig iväg för att finna de två personer som är viktigare än något annat. Vandraren vänder ryggen åt sin ras när de ger sig av på en färd fylld av fara som föralltid förändrar dens, och Melanies, liv.

Jag tyckte boken var fantastiskt. Jag har aldrig läst en sån här kärlekshistoria innan. En blandning av kärlek, drama och vänskap, som även råkar vara en science fiction-berättelse. Jag har aldrig någonsin stött på en bok som denna, helt unik av sitt slag och skriven på ett väldigt bra och lyckat sätt.

1 kommentar:

  1. Mycket välskrivet inlägg Emilia. Borde vi ha boken i biblioteket?

    SvaraRadera