onsdag 13 januari 2010

Janis den magnifika 468 m

Janis, som den 17-åriga huvudkaraktären heter, har varit med om en av de hemskaste sakerna en människa kan uppleva. Hon har sett någon skjuta sig på mindre än 10 meters avstånd. Rakt genom huvudet gick kulan. För att göra det hela ännu värre var det inte vem som helst som sköt sig. Nej, det var verkligen inte vem som helst.

Hon snor sin brorsas bil, hans ögonsten, och kör norrut för att hitta det ultimata som hon och Emelie sade att de någon gång skulle finna. Emelie var hennes bästa vän i världen och de hade hela sin framtid planerad. Även när de var gamla och gråa skulle de bete sig som om de fortfarande var tjugo. Men, en hastig händelse får så många av Janis drömmar att rinna ut i sanden. Hennes huvud vägrar släppa frågan: varför Emelie, varför gjorde du det?

Jag tycker att detta är en ganska bra, lättläst bok där man får uppleva en mängd olika sorts känslor. Från lycka till en värld full av panik och ångest.
Läsaren får, lite undermedvetet, tänka på några livsfrågor. Vad är lycka? Finns det något här i livet som kan leda till evig lycka, eller är det helt enkelt bara en dröm som inte går att uppfylla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar