onsdag 9 september 2009

En plats de kallar lyckan 644m

Jag har läst "En plats de kallar lyckan" av Måsten Sandén.
Den handlar om en tjej som inte vet vad hon ska göra med sitt liv. Hon har precis slutat nian och har jättedåliga betyg. Hon jobbar som diskare på en pizzeria.
När hon inte orkar med sin mammas tangofester, sin festälskande bästa kompis och hennes otrogne pojkvän och hans påträngande kompis. När hon inte orkar med livet helt enkelt, så flyr hon till ett övergivet lusthus i en bortglömd park.

Det handlar också om en kille vars tillvaro helt har rasat. Hans mamma har träffat en ny och lämnat honom och hans pappa. Hans far har inte varit nykter på flera månader och det finns inga pengar kvar till språkresan i Frankrike. Han låtsas som att allt är okej, att hans familj är rik och lycklig. Det liv som han levt är borta.
Hur ska det egentligen gå med hans framtida läkarstudier när hans pappa är arbetslös och han vägrar att prata med sin mamma på grund av hennes svek.
Han flyr också till lusthuset i parken, när han inte orkar låtsas mer. När han inte pallar med sin perfekta flickvän som alltid får som hon vill.

Han heter John och hon Mia.
Under sommaren efter nian så träffades de i lusthuset. De kommer från helt olika världar, kan de se bortom sina egna fördomar, se personen som finns där inne, bakom allt mentalt bråte?

Jag tycker att det är en bra bok. Man får följa både Mia och John, vilket gör att det känns personligt då man får läsa ur bådas perspektiv.
Det är en ganska typisk ungdomsbok där man får följa med huvudpersonerna när de står på kanten till sitt vuxenliv och det är många beslut som ska fattas.
Jag känner igen mig lite i boken, då man själv känner pressen, ska fatta besluten - när man inte ens är säker på vem man är.

Jag tycker att ni ska läsa boken därför att den är verklighetstrogen, man kan relatera till karaktärerna och sätta sig in i de situationer som de är i. Den är bra på att visa att allt kan bli bättre, om man bara vågar vara sig själv.

3 kommentarer:

  1. Låter som en riktigt bra bok - den hamnar på min "Att läsa lista".
    /Senait

    SvaraRadera
  2. Det är en väldigt bra bok och det var en mycket bra recension, men försök att göra dem lite kortare nästa gång.

    SvaraRadera
  3. jag håller med dig helt om boken, tycker bara att slutet var mindre bra...

    SvaraRadera