måndag 19 oktober 2009

Tio saker jag hatar med mig själv, 814

Tio saker jag hatar med mig själv

Boken handlar om en tjej som flyttat från Libanon till Australien för ungefär 10 år sedan. I hennes skola är invandrare inte särskilt populära vilket gör henne osäker om vem hon är. Där hemma är hon Jamilah som hennes föräldrar döpt henne till men i skolan är hon Jamie för att inte sticka ut från mängden. Jamilah lever ett dubbel liv vilket gör saker mycket komplicerade när det kommer till kärlek och vänskap. Jamilah har inte någon riktig vän förutom de som hon går med på en arabskola en gång i veckan och spelar även i ett band med dom.

Hennes pappa har satt upp mycket stränga regler om vem hon får träffa, när hon får vara ute och vad hon får lov att göra. Detta tycker hon är mycket orättvist eftersom hennes två äldre syskon Bilal och Shereen har mycket mer frihet och bestämmer för det mesta vad de gör och när. Jamilah umgås med Liz och Amy i skolan men eftersom hon inte får vara ute när det är mörkt har hon inte så mycket annat val än att vara hemma när de andra t ex går på bio. Amy och Liz vet ingenting om att Jamilah försöker dölja sin identitet eftersom de tror att hon heter Jamie och har blont hår vilket gör att hon ser ut som en australiensare.

Klassens snyggaste kille som heter Peter börjar lägga märke till henne mer och mer. Han pratar med henne och hennes kompis Liz som är tillsammans med Peters bästa kompis är helt övertygad om att Peter gillar Jamilah. När tanken först slår henne att hon kommer bli känd över hela skolan blir hon helt lycklig och generad så fort han snackar med henne. Men det som Jamilah stör sig på är att Peter är emot invandrare och hackar och mobbar andra elever i klassen. När Jamilah sedan får reda på att hon ska jobba med Timothy en av klassens tönt börjar hon snacka mer med honom och hon börjar till och med små gilla honom.

När en kille som heter John tar kontakt med henne på hennes mail vågar hon äntligen berätta om sig själv och hennes liv. De blir direkt vänner och snackar om allt mellan himmelen och jorden. En dag ser hon att han har blocket hennes mail vilket hon tycker är väldigt märkligt. Hon blir lite sårad men sedan tänker hon inte mer på det.

Hennes liv flyter på som vanligt tills en lördag då hennes syster ringer från polis stationen och berättar att hon har blivit anhållen pga. en demonstration. Då plötsligt kommer hon på att Johns mamma är advokat, hon springer snabbt till sin dator och ser att hon inte längre är blockad. Hon skriver ett snabbt meddelande om att han och hans mamma ska träffa henne vid polisstationen, och de gör dom det är bara det att det inte är den hon förväntade sig som kom utan det var Timothy.

Med stor förvåning får hon sitt livs chock men lyckas sedan förlåta honom. Hon lyckas även övertala hennes pappa att gå på skolbalen vilket tog väldigt lång tid. När hon sedan träffar Peter där bjuder han upp henne på dans golvet men med stor förvåning dyker Timothy upp och hon tackar direkt nej och går fram till Timothy.

Det handlar mest om att hon ska hitta sin identitet vilket hon senare någorlunda gör efter de erfarenheterna hon fått.

Jag tycker att boken var bra eftersom det var kul att se saker från ett annat perspektiv, jag tycker att det även var skrivit på ett trovärdigt sätt vilket gjorde det ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar