fredag 5 mars 2010

Dumpad av Per Brinkemo 632m

Boken är skriven av Per Brinkemo och den gavs ut för första gången år 2004.

Boken är bra eftersom man får reda på hur det kan vara för folk som kommer till Sverige från andra länder och hur de bor. Boken är väldigt inspirerande och man lär sig mycket. Det bra med boken var att man fick reda på att den var sann och alltså fattar man mer hur det känns i det läget som Ahmed är i. Det är många saker som är bra förklarade i boken och man kan riktigt leva sig in i rollen. Det bra med Ahmed är att han lever sitt eget liv, det är ju inte bra att han trotsar sina föräldrar med att han kommer försent osv. Men han lever ändå sitt liv och jag tror att han känner på sig lite att någonting kommer att hända så att han lever sitt liv så mycket han kan medans han är liten.
Det dåliga är att föräldrarna ljuger så mycket och så starkt för honom. Tex att de ska på semester i Norge och att de ljuger om att de ska hälsa på släkten i Somalia, men de dumpar han där. Mamman ljuger om att Ahmed bara ska vara ensam med släktingarna som egentligen inte är hans släktingar ungefär en dag eftersom hon ska träffa sina andra syskon, men hon åker hem till Sverige och lämnar Ahmed ensam med massa främlingar i Somalia. Det är dåligt att hans ”föräldrar” inte berättar för honom från början att han inte är deras riktiga son.
En kväll när Ahmed kom hem för sent så slog hans pappa honom så mycket och hårt att han fick vara hemma en vecka från skolan, jag tycker att den situationen är hemsk och om jag, som tex kompis eller lärare eller någon som träffade ahmed varje dag annars,fattar misstankar på misshandel eller övergrepp av olika slag då hade jag verkligen kollat upp noga vad som egentligen var fel.

Sammanfattning: boken handlar alltså om en kille som heter Ahmed han blir dumpad i somalia av sin mamma, mamman åker sedan hem till sverige igen och de vill inte ha hem ahmed.
Efter ett antal år kommer ahmed tillbaka till sverige men då har hans familj flyttat till London. Ahmed får då bo hos fosterfamilj.

1 kommentar:

  1. Engagerat! Många bra reflektioner!

    Se upp så inte för många meningar börjar på samma sätt! (Det.../ ...han lever sitt liv...)

    Markera styckeindelning på korrekt sätt: Hoppa över en hel rad när du börjar ute i kanten. Annars börjar du en bit in på nästa rad.

    Jag saknar en liknelse och reflektioner om kulturkrockar.

    SvaraRadera