onsdag 2 december 2009

Blonde 2704 m


Blonde är en bok skriven av författaren Joyce Carol Oates om Marilyn Monroe, men boken är skriven så att den känns som en självbiografi skriven av Marilyn själv.

man får följa hela marilyns liv (eller Norma jean Baker, som hon egentligen hette) från det att hon föds, till det att hon tragiskt och plötsligt dör. Många har undrat över hennes mystiska död, och vissa menar att hon inte alls tog självmord, utan att hon blev mördad av sin före detta man, eller av FBI (eftersom hon hade en affär emd den dåvarande presidenten John F kennedy).
Boken innehåller dikter som Norma Jean (/Marilyn) själv skrivit och som man hittat i en av hennes dagböcker, och även fast författaren till denna bok inte kände Norma Jean personligen så känns allt som skrivs väldigt trovärdigt, och alla fakta stämmer överrens med verkligheten.
Boken är bitvis lite väl dryg och jag skumamde igenom en del av dikterna. En del bitar är ganska snuskiga, men det är antagligen så det ska vara, med tanke på att Normas liv var just så.

För de som är intesserad av Marilyn Monroe, eller bara vill ha en tjock bok att läsa, kan jag rekomendera denna. Har man bara tålamodet och tiden att komma in i den ordentligt så är den helt klart läsvärd.

1 kommentar: