torsdag 10 december 2009

Vilda Gröna Ögon 477 m

Boken är skriven av Joyce Carol Oates. Den handlar om en tonårstjej som heter Franky som bor med sin familj i USA. På utsidan är allting lugnt och bra i familjen med pappan, en känd teveprofil och före detta sportsstjärna, i spetsen. Men innanför börjar livet sättas i gungning och sakta rasa. Enkla gräl mellan hennes pappa och mamma förvandlas och blir allt våldsammare när pappan utövar sin makt på ett smygande och maniluperande sätt. Familjen splittras långsamt och Frankys lojalitet mot föräldrarna får konsekvenser mer plågsamma än vad hon någonsin anat. Vem talar sanning? Varför drar sig mamman för att berätta? Vilken sida är den rätta sidan för Franky att välja? Hon kallas Vilda Gröna Ögon eftersom hon får impulser, hon tar snabba beslut och öppnar dem på vid gavel för att se sanningen i hennes föräldrars liv.

Jag tyckte boken var fantastiskt bra och skriven på ett annorlunda sätt. Spänningen byggs sakta upp och man kommer på sig själv med att inte vilja inse hur allt egentligen ligger till, fastän man anade det fruktansvärda från första början.

Emilia 9a

1 kommentar:

  1. Roligt att du gillade den. Jag tyckte att det var en ganska svår bok och framför allt väldigt otäck. Oates har skrivit fler ungdomsböcker som du kanske också skulle gilla.

    SvaraRadera