onsdag 14 april 2010

Boktjuven 1432 m

Denna bok är skriven av Markus Zusak.

Boktjuven utspelar sig under andra världskriget och handlar om hur Liesel har det under sin uppväxt och hur hon påverkas av allt som händer runt omkring henne (bl.a. Hitler och nazisterna). Tillsammans med sin lillebror ska Liesel bo hos en fosterfamilj, då hennes mamma är komunist och inte längre kan ta hand om dem, efetrsom att hon riskerar att bli bortförd. På vägen dit dör hennes bror, vilket är en hemsk upplevelse för Liesel, som upplerver en hel del hemsk heter under bokens gång. Liesel själer sin första bok på hennes brors begravning och detta leder till allt fler stölder av böcker genom bokens gång eftersom Liesel älskar böcker även om hon inte kunnde läsa från början.
En bit in i boken får en judisk man gömma sig i deras källare, Liesel blir snabbt vän med honom och får en helt annan syn judarna, åt det positiva hållet och lyssnar därför bryr hon sig alrdig riktigt om nazisternas åsikter, vilket ledder till en del konsekvenser.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet men vad tyckte du om boken?

    SvaraRadera
  2. Den var väldigt bra och faktiskt väldigt gripande. Jag kan absolut rekommendera den till de som inte läst den! För en stund ser man saker lite annorlunda efter att ha läst boken, man lär sig uppskatta mer, eller det gjorde iallafall jag (:

    SvaraRadera