torsdag 22 april 2010

Pojken i randig pyjamas- John Boyne

Hej! Nu har jag läst boken pojken i randig pyjamas.
Allt börjar med att man får veta lite om hur Bruno´s liv ser ut, som då är huvudkaraktären i boken(tillkommer en till sen). En dag när Bruno kommer hem efter skolan märker han något märkligt. Allt i huset ligger i flyttkartonger och uppe på hans rum packar en av service personalen i huset ner hans saker. Det är nu allt händer.
Lite senare i boken får man veta att hans pappa är nazistofficerare och ska vara officerare i ett koncentrationsläger med namn Auswitch. Brunos familj flyttar in i ett hus som ligger i ögonavstånd till koncentrationslägret. En dag märker Bruno något konstigt från hans fönster och går ner och fråga sin mamma vad de är för något. Men Bruno får inte ett korrekt svar så på egen hand och med hans upptäcktsfärds sinne tar han reda på vad det är för något. Bruno inser inte riktigt vad det är och tror bara att det är några helt vanliga baracker. Men när han väll kommer fram till stängslet träffar han en pojke i randig pyjamas som han börjar få kontakt med.
Under lång tid går Bruno dit och pratar med den lilla pojken och lär känna han på ett väldigt nyfiket sätt, eftersom Bruno har aldrig hört talas om detta innan. Tiden går och Bruno och pojken i den randiga pyjamasen blir allt mer närmre vänner och börjar t.o.m planera ett "uppdrag" som består av att hitta pojkens pappa i koncentrationslägret. När denna dagen kom hade man hoppats att den inte skulle komma. Bruno tar med sig en spade och gräver så han precis kommer under stängslet och pojken tar med sig en extra pyjamas med ett märkligt numer på som Bruno alltid tyckt, som ska göra att de inne på koncentrationslägret ska tro att han är jude. Deras sökning efter pojkens pappa slutar i dödsrummet. Precis när de går in i en av barackerna kommer det in två soldater som meddelar att de ska få sig en dusch. Och om ni vill veta slutet av denna väldigt intressanta berättelse, så rekommenderar jag er att läsa Pojken i randig pyjamas. //Philip Mattisson

2 kommentarer:

  1. Klok, välskrivet och jag visste väl att du skulle kunna uppskatta en skönlitterär bok om du var tvungen. ;-) Nu ska i alla fall jag sluta tjata på dig.

    SvaraRadera