onsdag 7 april 2010

Molnfri bombnatt, 1571m

Boken handlar om Hedwig Johansson som numera är bosatt i Stockholm sedan ca 50 år tillbaka, efter att ha växt upp i Tyskland under andra världskriget. Vi får läsa om hur ens liv påverkats efter att ha varit fånge i koncentrationsläger. Vi får även läsa Hedwigs egen berättelse om hur hon upplevde kriget och hur jobbigt det var. Hon berättar om den starka kärleken till SS-mannen Wilhelm, hur felbehandlade hon och många andra människor blev samt hennes resa till Sverige där hon berättar om hur illa de flesta svenskar mottog en tyska den tiden. Hon berättar om Evert från Eslöv, han som var hennes man ända till för två år sedan, då han dog av cancer.

Jag tycker att detta var en bra och spännande. Det var intressant att få se historien från ett tyskt perspektiv, då det mesta man läser är skrivet med temat "Skyll på tyskarna". När jag läste den här boken väcktes tankar hos mig som inte funnits där förut, man fick se hur det var för tyskarna själva, hur ens människosyn påverkades av kriget och hur hemskt det faktiskt var för dem, de vanliga invånarna som inte var med och krigade.
Det är en klart läsvärd bok.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Vill du testa ytterligare en läsvärd bok om andra världskriget som får en att fundera över de vanliga tyskarnas situation så ska du läsa Boktjuven av Zusak.

    SvaraRadera